Odmiana Wulkan jest plenna przeznaczona do
uprawy w gruncie i pod osłonami do wczesnego
pędzenia w skrzynkach i doniczkach
- rośliny średnie do wysokich, wykazują
pożądaną, silną tendencje do wytwarzania
rozłogów
- tworzy mocne zwarte kępki
- liście żywo zielone, dość długie (41-60
cm), średniej grubości (4,2-7,3 mm), smaczne i
aromatyczne* &nbs
p;
- podczas pędzenia charakteryzuje się dobrą
równoczesnością wybijania szczypioru
-----------------------------
* pomiary długości (od nasady) i grubości
(maksymalna grubość) szczypioru dokonano pod
koniec okresu wegetacji na plantacji
jednorocznej na której szczypior nie
był ścinany.
_____________________________________________
_____
Wymagania klimatyczne i glebowe.
Szczypiorek ma małe wymagania klimatyczne
jest wytrzymały na niskie temperatury i może
zimować bez przykrycia. Szybko rośnie w
temperaturze powyżej 15°C, lecz
najsilniejszy przyrost zielonej masy następuje
w temperaturze 20-30oC. W takiej temperaturze
należy pędzić szczypiorek w szklarni. Rośliny
tworzą największe i najsilniejsze kępki w
pełnym świetle, dlatego przy produkcji
materiału do pędzenia należy uprawiać
szczypiorek w miejscach dobrze
nasłonecznionych. Można także pędzić
szczypiorek pod stołami w szklarni, ale w
takich warunkach jest on gorzej wybarwiony,
może nawet zżółknąć. Szczypiorek wymaga
umiarkowanej wilgotności podłoża i wilgotności
powietrza 70-75%. Dobrze znosi susze, lecz
wówczas jest mniej soczysty. Rośnie
dobrze na każdej żyznej i dostatecznie
wilgotnej glebie. Najlepiej odpowiadają mu
gleby piaszczysto-gliniaste o dużej zawartości
próchnicy. Jak każda roślina trwała,
uprawiany jest poza zmianowaniem, wymaga
jednak pola wolnego od chwastów, a
zwłaszcza od perzu, który przerasta
kępki i jest trudny do zwalczania w czasie
wegetacji.
Nawożenie
Warunkiem uzyskania wysokiego plonu zielonej
masy i silnych kępek jako materiału do
pędzenia, jest intensywne nawożenie
szczypiorku.
Szczypiorek korzystnie reaguje na nawożenie
organiczne, przed założeniem plantacji stosuje
się więc 20-30 t obornika na 1ha. Roślina ta
ma wysokie wymagania co do azotu i potasu, a
średnie co do fosforu. Jeżeli celem uprawy
jest uzyskanie silnych kępek do pędzenia,
można zalecić na l ha: 100-150kg N, 60kg P2O,
i 130kg K20. Szczypiorek ma największe z
wszystkich warzyw cebulowych wymagania co do
wapnia. Odczyn gleby powinien być obojętny (pH
- 6,6-7,2) a jeżeli pH spada poniżej 6,0 -
należy glebę wapnować.
Zbiór
Zbiór szczypiorku uprawianego w
gruncie rozpoczyna się w drugim roku uprawy. Z
1m2 można uzyskać około 3kg szczypiorku.
Po zbiorze liście szybko odrastają i uzyskuje
się następny plon po mniej więcej 4
tygodniach. Szczypiorek może być zbierany
przez cale lato. Po 3-4 latach uprawy
plantację należy zlikwidować, ponieważ plon
jest znacznie niższy.
Pędzenie szczypiorku
Do pędzenia szczypiorku używa się silnych
dwuletnich lub jednorocznych kępek, z
których w okresie wegetacji w polu nie
ścięto liści. Ze względu na niższy koszt
uprawy coraz częściej przechodzi się na kępki
roczne. Najwyższej jakości kępki uzyskuje się
stosując wysokie nawożenie azotem i
nawadnianie w okresie tworzenia się
pączków na kłączu, tj. od połowy
czerwca do końca lipca. Minimalna średnica
kępki, przydatnej do pędzenia, powinna wynosić
8 cm. Przeznaczone do pędzenia kępki wyoruje
się po jesiennych przymrozkach, nieco
przesusza, a następnie oczyszcza z
zaschniętych liści. Przemrożenie szczypiorku w
polu ułatwia oczyszczanie kępek i zmniejsza
pracochłonność tego zabiegu. Oczyszczone kępki
umieszcza się w pomieszczeniu i zabezpiecza
przed mrozami. W pomieszczeniu tym pozostają
aż do rozpoczęcia pędzenia.
Szczypiorek może być pędzony od października
do lutego. Przy wczesnym pędzeniu szczypiorku
w październiku lub listopadzie należy przerwać
jego okres spoczynku. Szczypiorek kończy okres
spoczynku w połowie grudnia i od tego okresu
można go pędzić bez zabiegów
przerywania spoczynku. Zabieg przerwania
okresu spoczynku polega na moczeniu kępek
szczypiorku w wodzie o temperaturze
35-40°C przez 12-16 godzin. Zamiast
ciepłej kąpieli można przerwać spoczynek
szczypiorku przez traktowanie kępek suchym
powietrzem o temperaturze 33-36°C przez
2-3 doby, utrzymując wilgotność powietrza 80%.
Moczenie kępek w wodzie jest bezpieczniejsze
od traktowania ciepłym powietrzem.
Bezpośrednio po zabiegu umieszcza się kępki w
skrzynkach. Pędzenie w skrzynkach ma
największe zastosowanie, ponieważ ułatwia
prowadzenie zabiegów pielęgnacyjnych i
zbiorów. Do pędzenia używa się skrzynek
po importowanych owocach, tzw. bułgarek. W
jednej skrzynce układa się ściśle obok siebie
40-50 kępek szczypiorku z ziemią, co odpowiada
250 szt./ 1m2. Na dnie skrzynki nie umieszcza
się ziemi, ponieważ bryła korzeniowa pozostała
po wyoraniu kępek jest wystarczająca do
pędzenia. Wypełnione skrzynki ustawia się
pojedynczą warstwą na gruncie szklarni. Kępek
nie przykrywa się ziemią, ponieważ
doświadczenia wykazały, że przykrycie ich
1-2-centymetrową warstwą ziemi nie zwiększa
plonu. Zapotrzebowanie pola dla wyprodukowania
kępek do pędzenia na powierzchni l000
m2 szklarni wynosi l ha. Plon z l
m2 szczypiorku pędzonego wynosi około 6
kg.
Długość okresu pędzenia zależy od temperatury
pomieszczenia. Zasadą w czasie pędzenia jest
utrzymywanie w pierwszych 2 tygodniach
temperatury 22-24°C, co sprzyja szybkiemu
wznowieniu wegetacji, a następnie obniżenie
jej do 14-16oC co przyczynia się do rozwoju
jędrnych liści.
W ostatnich 2 tygodniach pędzenia należy
zapewnić roślinom dobry dostęp do światła co
wpływa na dobre wybarwienie liści i ich
należytą jędrność. Wilgotność powietrza
powinna wynosić 70-75%. Przekroczenie tego
przedziału wpływa na wzrost porażenia roślin
przez choroby. Ponadto szczypiorek pędzony w
nadmiernej wilgotności szybko więdnie po
ścięciu.
Szczypiorek w czasie pędzenia zużywa duże
ilości wody. Przeciętne zużycie wody w ciągu
tygodnia wynosi 20 dm3/ m2 czyli 80
dm3 w ciągu 4 tygodni pędzenia.
Zbiór szczypiorku jest jednorazowy. Po
zbiorze kępki wyrzuca się. Pozostawienie ich
dla uzyskania drugiego lub nawet trzeciego
zbioru jest niecelowe, ponieważ plon jest
niższy i niższej jakości. Jednym z
czynników obniżających jakość
szczypiorku są resztki zaschniętych liści z
poprzedniego zbioru.
Przyspieszanie w polu pod folią.
Od wczesnej wiosny można przyspieszać
szczypiorek w polu pod osłonami z folii.
Szczypiorek do przyspieszania należy uprawiać
na zagonach szerokości l,2-2,5m, zależnie od
szerokości powłoki foliowej. Używając folii
szerokości 2m, robi się zagony szerokości
l,2m, a stosując folię szerokości 4m - zagony
szerokości 2,5m. Plantacja powinna być
utrzymana w czystości, ponieważ pod folią
istnieją korzystne warunki dla rozwoju
chwastów, a odchwaszczanie pod niskimi
tunelami jest bardzo trudne. Osłony ustawia
się po rozmarznięciu gleby, w lutym lub marcu.
Na mniejszych powierzchniach możliwe jest
zabezpieczenie gleby przed silniejszym
zamarznięciem przez okrycie na jesieni łętami,
słomą lub innymi materiałami. Na większych
można użyć włókniny. Zabiegi
pielęgnacyjne w czasie przyspieszania polegają
na wietrzeniu i ewentualnym podlewaniu. Osłony
z folii przyspieszają zbiór o
1-3tygodnie. &nbs
p; &n
bsp;
&nbs
p;
Plon z 1m2 wynosi l-4kg, zależnie od
wieku plantacji i intensywności jej
eksploatacji w roku poprzednim.
Producent: SPóJNIA NOCHOWO Kozienice tel.kom.603-961-048 Mazowieckie Cena: 170 PLN,